Filip Sajler – šéfkuchař

Kaviár
 

Jako si rád dám kaviár a šampaňské, se stejnou chutí si pochutnám na utopencích s cibulí a na pivu. U jídla platí to, co v životě - člověk by z toho, co dělá, co jí, co zažívá, měl mít hlavně radost. 

 

Radosti. 


Mým velkým koníčkem jsou závody do vrchu, ty mě dostanou do jiného světa. Jsou součástí mého života jako alfa a beta. Alfa představuje reálný svět, ve kterém musím být obezřetný a všechno hlídat - to je práce. Pak je beta, to je rodina a děti, moje všechno. Když neumíte alfu vypustit, tak si rodinu nikdy neužijete a nikdy si neodpočinete. A pak je gama, a to jsou koníčky. V tu chvíli všechno hodíte za hlavu a jste jen sám sebou. 

 

Adrenalin.


Při závodění se musíte soustředit. Závod do vrchu bych připodobnil k běhu na sto metrů. Když do něj v daný moment nedáte sto deset procent, tak ho nezvládnete. V autě je to stejné. Jsem jako Lauda z filmu Rivalové, osmdesát procent je můj trénink a s ním související jistota, a z dvaceti procent jsem ochoten podstoupit riziko. Nemůžu riskovat příliš, protože mám rodinu a dvě děti. Ale závody mám natolik rád, že si bez nich nedovedu představit žít. 

 

Motto.


Nejjednodušší řešení je nejlepší. Mám totiž rád jednoduché věci s estetickým smyslem. 

 

Úspěch.


Úspěch je mix práce, trpělivosti, píle, kreativity, štěstí a občas možná i nepochopení. Snažím se nebavit s lidmi, kteří mě negativně ovlivňují a berou mi energii. Tak získávám čas. Jsem přesvědčený o tom, že nejhorší jsou negativní myšlenky a stres. Důležité je mé vlastní vědomí, že všechno má své řešení a jde to udělat v pohodě. 

 

První dojem.


Stejně jako si budujeme duši, stejně bychom si měli budovat i vnější schránku. Lidé by měli vnímat dress code. Do města nepatří outdoorové oblečení, do opery nepatří svetr. Oblékání je kultura. Vhodně se obléknout je stejně podstatné jako to, že umíme kulturně stolovat. A návštěva restaurace je kulturní zážitek. 

 

Inspirace.


Moře inspirace je bezbřehé a je všude kolem nás. Ať je člověk chudý nebo bohatý, je to jedno, největší dar je uchopit inspiraci. Z čehokoliv.